Gelén som inte kan misslyckas
2010-08-14
Recept på Röd Vinbärsgelé:
Plocka bären knappt mogna med rik pektinhalt- vackert ljusröda i färgen.
- 8 liter röda vinbär knappt mogna - cirka 7½ dl vatten - 1 kg socker per liter avrunnen saft
Skölj bären väl men repa dem inte. Låt rinna av. Mät upp 1 knapp dl vatten till varje liter bär. Koka bären med vattnet i en syltkittel tills de avgett sin saft. Sila bären genom en silduk. Det kan ta en halvtimme. Mät upp den sura saften. Av 8 liter bär får du cirka 2 liter sur saft. Beräkna 1 kg socker till varje liter avrunnen saft.
Koka sakta upp saften i en vid kastrull.
Hetta samtidigt upp sockret på en långpanna i 100 gr varm ugn ca 10 minuter. Sockret ska bli riktigt hett. Lyft saftgrytan från värmen. Häll under omrörning det heta sockret i den heta saften. Se till att sockret smälter helt medan du rör med en stor slev. Häll genast över saften i små väl rengjorda geléglas. Det måste ske fort för saften geleár sig snabbt. Täck det stelnade geléet med parafin. Bind över.
Foto Henrik Edstrand
|