Drällande kvinnor i Smedstorp2010-02-20
Nej, detta faktum är inget fall för sedlighetsroteln, men däremot för alla hantverksintresserade. För dräll och tuskaft, rundväv och kuviks och mer därtill utvecklas under flitens lampa i Gamla Skolans vävstuga.
Vad som väntade där inne hade jag inte riktigt klart för mig, men min spontana reaktion blev ett långt beundrande Åhh. Bland en skog av vävstolar växte de finaste vävar fram, gjorde av kvinnor med allt från gedigen erfarenhet till nybörjarentusiasm. Greta Walfridsson, som annars vet hur man rör i grytorna för att reta smaklökarna, höll på med en vacker handduk, som jag aldrig skulle nännas bruka.
Det finns en tidlöshet i en vävstuga, i arbetet såväl som i materialet. Väverskor är ju inte bara hantverkskunniga utan även förmedlare av generationers kunskap. I vävarna finns konst- och folklivshistoria, mönster som vandrat genom släkter, som förändrats, utvecklats likt ett musikstycke som man improviserar kring. Tekniker att väva som flyttat av nationsgränser och kulturer, och funnit ett uttryck som känns helt rätt för nutiden.
Kristina Schlyter håller med sin sakkunskap samman vävgruppen, som kommer till Smedstorp från skilda håll på Österlen. Det är drygt ett 20-tal medlemmar som håller den varma andan, entusiasmen och kunskapen vid liv. Besluten om vad som skall vävas sker i demokratisk anda, och då varpen väl är uppsatt är det med gemensamma krafter väven utförs. Med flera vävar på gång innebär detta ett cirkulationssystem som gör att arbetet varieras och möjligheten ges att prova på skilda tekniker. Det är ett seriöst arbete men inte precis allvarstyngt för skratten ligger på lut och glimten i ögat finns hos alla i gruppen.
Text: Moca Odesjö
|
|