Minns ni slottshallen?2010-01-05
Nej tyvärr, svarar säkert en del. Men med hjälp av Berit Nilsson, "En grå panter", Berit Danielsson, Monika Edstrand och Karin Brunk Holmqvist får vi en resa tillbaka i tiden då Smedstorps Slottshall var stället som alla kände till.
Berit Nilsson, författare till boken om Slottshallen, får inleda:
- I Smedstorp fanns mellan 1929-1976 ett av Österlens största dans- och nöjesetablissemang, Smedstorps Slottspark och Slottshall.
"En grå panter" berättar:
- Jag var med på den tiden då Slottshallen var det bästa dansstället. Detta var 1943 då det fortfarande var kort på bensin, så på fredagen måste man ordna gäng så att man kunde fixa en taxi. Taxin hade plats för sex personer men oftast var vi 8-9 dit och nästan dubbelt så många hem, kontrollen var inte så noga på den tiden. Man skickade gärna någon i förväg att ordna det bord man ville ha för kvällen. Prick klockan sex var vi där, här skulle dansas. Det var många fina orkestrar, speciellt Hakon Svärd, då var det rusning. Han var en underbar musiker, gjorde mycket konster på scen. Spelade med dragspelet på ryggen och spelade dragspel och munspel samtidigt mm. Det var härlig musik, rolig att dansa till.
Slottshallen var ju en så vacker park, välskött av makarna Kristensson. Alla blommor och buskar fick av dem den rätta skötseln. Belysningen var romantisk och många band knöts där under danskvällarna. Jag, min bror och min blivande man var ofta där och dansade.
Sen bensinen kom lös var parkeringen smockfull av bilar. Kan i fantasin ännu se hur mycket bilar det var och hur roligt det var då man skynda in och möttes av dansmusiken - wow wow! Det gick även bussar dit, alltid fulla med danslystna.
Där var mycket fina uppträden på sommaren som Carmen Miranda, Sarah Leander, Lill-Babs, Lasse Lönndahl, Ulla Billqvist, Lasse Dahlqvist, Elefanten Nelly, Cliff Richard, Jussi Björling m fl. Maori High Five spelade på skyttefesten och våra lokalföreningsfester är det nog många som minns med glädje. Det var en solglimt på det mörka vinterhalvåret. Och roligt hade vi!!!
Berit Danielsson och Monika Edstrand minns tillsammans:
-Som litet barn fick man följa med sina föräldrar till olika föreningsfester i Smedstorps Slottshall. Då var det ofta en söndagseftermiddag som det var fest. Till dans fick vi ej ta ut till förrän vi var konfirmerade 13-14 år var vi då. Vi träffades på fiket här i byn "Karlssons Cafe" där samlades ungdomarna från Smedstorp. Alla var måna om att alla fick komma med när vi drog till dans. Ibland fick vi lift av någon av pågarna med bil men oftast så promenerade vi dit. Vi var alltid på plats innan orkestern hade börjat spela.
När vi kom in i själva Slottshallen så minns man entrén med stora speglar på ena väggen och garderoben mitt emot och kallt var där för det mesta. Inne i danslokalen satt oftast ett gäng från byn redan vid "Smedstorpsborden" och där slog vi oss ner. Sedan när musiken satte igång så stod vi på dansbanan - alltid på samma ställe - och väntade på att bli uppbjudna. Det var herrarna som bjöd upp och efter pausen var det dags för Damernas tre danser - sedan följde artighetsdanserna och allra sist var det Sista Dansen. Var det en lyckad kväll dansade man den och sedan
När man tänker på hur det är i dag när ingen vågar lämna ett glas eller en
Gängen från de olika byarna hade sina givna platser. De som var lite äldre (kanske 10-15 år äldre än oss) satt lite längre bort från dansgolvet - men hände något - kanske någon blev berusad eller att smockan hängde löst - då var det ofta så att de som var äldre lugnade ner det hela och tog hand om ungtupparna.
Orkestrarna vi minns - Arne Lambert i vit kostym och Guldtrumpet, Winners, Ramonas, Teddy Boys, Raidlers, Thore Häggs orkester och Spel-Kurt och inte att förglömma Hakon Swärd som alltid drog massor av folk.
På utescenen minns vi Anita Lindblom som sjöng "Sånt är livet". Lill-Babs i en glittrig silverlameklänning som sjöng "Jag är en tuff brud i lyxförpackning", Emile Ford, Umberto Markato, Robertino, Cliff Rickard och Jerry William, Jay Epae som sjöng "Putti, Putti", Little Gerhard och Jockmocks Jocke och Sven-Ingvars som spelade en hel danskväll.
Allt detta hände mellan 1960 - 1968. Då var frisyren en upptuperad skapelse, midjan var smal och underkjolen var styv av stärkelse. Personerna vi minns var "kyparen" som serverade( alltid lika oklanderligt klädd) tillsammans med Ester Löfberg och Lotta Zander och fru Möller (ägarinnan) höll alltid ett vakande öga över hela lokalen.
Trädgårdsmästarparet Ann-Mari o Gunnar Kristersson såg alltid till att hela parken var ett hav av vackra blommor och allt var alltid lika välskött. De hade ju även trädgårdsmästeri med drivbänkar och drivhus och jag tror mig veta att det hände nog mer än en gång att någon som blivit lite rund under fötterna trampade runt i drivbänkarna.
I biljettluckan minns vi Karl Olsson och Oskar Linden och de som arbetade i garderoben var Anna o Katas Jönsson, Målaren Robert Hansson (Japp) och hans
Dessa minnen plockades fram under en nostalgikväll tillsammans.
Karin Brunk Holmqvist berättar om Egon och Hakon Svärd:
I min ungdom i början på sextiotalet bodde jag och min syster Gunnel tillsammans med våra föräldrar i Smedstorp. Vår far, Erik Brunk drev en sko- och herrekipering tillsammans med vår mor Gullan. Affären låg mitt emot Sixten Göranssons speceriaffär och på andra sidan huset låg Ludvig Mårtenssons järnhandel. Huset där våra föräldrar hade sin affär är idag rivet.
Höjdpunkterna på helgerna var givetvis att promenera till Slottshallen för att dansa. Det var inte taxi som gällde på den tiden - och skjuts av föräldrarna var inte heller att tänka på, varken för min syster och mig eller för våra kamrater heller för den delen. Inte var man klädd för promenad. Nej, det var myggjagarna, de spetsiga skorna med stilettklackar som gällde. Men vá då! Efter tjugo minuter var fötterna ändå avdomnade och man kände inget förrän skorna togs av senare på kvällen. Då var fötterna spetsformade liksom skorna och det var en obeskrivlig smärta när fötterna började återfå sin normala form.
En kväll minns jag särskilt. Det var en vinterkväll då snön yrde och det var femton grader kallt. MEN, Hakon Swärd skulle spela i Slottshallen och det var något man inte ville missa. Dels tyckte vi att han spelade så bra och dels brukade det var mycket folk vid dessa tillfällen. Mina föräldrar tyckte att det var ren idioti att ge sig ut i kyla, snöyra och höga drivor. Min kompis, Lilly Mårtensson, min syster och jag hade emellertid bestämt sedan länge att vi skulle till dansen och vi trodde att snöfallet skulle avta under kvällen. Förutsättningen för att vi till slut skulle få gå, var att vi tog på vinterskorna. Eftersom det andra alternativet var att missa Hakon Swärd, föll vi till föga och snörade på oss rågummiskorna. Vi var iklädda nylonstrumpor och snön samt kölden bet i våra ben. Vi pulsade fram genom snön och när vi till slut nådde Slottshallen gapade en tom parkering emot oss. Trots detta, gav vi inte upp utan tog oss med stor möda den sista biten fram till nöjeshallen som var lika tom som parkeringen. När vi kom in i danslokalen stod fru Möller som vanligt i dörren med sitt lilatonade hår och höll sin mops i famnen. Till vår förtvivlan skulle det inte bli någon dans eftersom Hakon Swärd inte kunde ta sig dit och ingen annan heller för delen. Det var bara tre förfrusna, danssugna flickor som trotsat vädret. Fru Möller bjöd oss på varm choklad och vi fick sitta en stund och värma oss. ”Kommer aldrig på fråga att ni får gå hem i bara nylonstrumpor”, sa hon. Därefter gick hon efter tidningspapper som hon med stor omsorg virade runt våra ben.
Boken Smedstorps Slottspark och Slotttshall in Memoriam (2000) av Hernes och Berit Nilsson går att köpa hos |
Flygfoto över Slottet, parken och slottshallen
Slottsparken
Tidningsannons från dagstidning
Värdinnor på Österlenutställningen
En fullsatt festsal
Akvarellmålning på Smedstorps slott
Affish som togs fram till utställningen 1952
Drottning Louise, prosten Holm och
Affish till Jazzfestivalen 1962
Landets första och största jazzfestival
|