smedstorp se

 

 

Utställare i KonstPromenaden 2012
2012-03-12

 

 

Galleri Ateljé b

Franco Paglialunga

 Konst och design i betong och järn.
Mitt namn år Franco Paglialunga. Jag växte upp i Orbetello, Italien och vid 19 års ålder startade jag min resa genom Europa. 2006 landade jag i Smedstorp.

Recycling filosofi
I mitt skapande har jag alltid haft respekten för materialet i åtanke. Som ung levde jag i Toscana i en by med många äldre skickliga hantverkare. På fritiden var jag så ofta som möjligt i verkstäderna och beundrade deras sätt att använda gammalt material och skapa nya föremål.

Då hette det ännu inte recycling!
Det är denna tid som la grunden till mitt konstnärskap och ögat för att se den dolda potentialen som finns i vissa nedlagda produkter som tyvärr ofta hamnar på tippen eller som skrot. Som miljömedveten konstnär är det en stor glädje att kunna använda mig av denna kunskap.
Utöver intresset för miljön vill jag också visa respekt för dem som skapat dessa vardagliga bruksföremål med estetik värd att återanvända och mycket lång livstid gentemot dagens use and throw away produkter.
PostOil collection
T.ex. har gamla oljefat ingen funktion längre (petroleum är på väg att ta slut) men själva material kommer att vara användbart säkert i 50 år till och därför har jag skapat min PostOil collection och gett dessa en ny existens.
 

 

Galleri Atelje b
Storgatan 69, Smedstorp
www.ateljeb.se
 

 

Franco Paglialunga

 

 

Gert-Ove Wågstam
Ljusdesigner, arbetar med objekt och ljus.

Gert-Ove Wågstam, ljusdesigner, f.1952 i Malmö.
I grunden elektronikingenjör, men har utvecklat intresset för konst genom musik och teater. Började arbeta med Musikteatergruppen Oktober 1976 som ljustekniker och med ett flertal fria teatergrupper därefter, gett workshops i teaterljus och projekterat teaterlokaler in utvecklingsländer världen över. Sedan 15 år verkat i Stockholm som ljusdesigner för utställningar till konsthallar, museer, utfört offentliga utsmyckningar och samarbetat med andra konstnärer i olika projekt.
Senaste åren börjat arbeta med egna objekt i glas och andra material i samspel med ljus och rörelse. Samarbetet med andra konstnärer har lett till intresse för remix och remake av objekt, teman och idéer. Ex. vis har fynd i lådan av kasserade projekt ibland fått liv och mening i nytt ljus. Är sedan 6 år etablerad med ateljé och verkstad i Gamla Mejeriet, Ö Tommarp.

 

Gert-Ove Wågstam

 

 


 

 

Galleri Marie-Louise

Marie-Louise Sandell

Akryl.
Mitt namn är Marie-Louise, och jag är frilansande konstnär. Jag bor och verkar i Skåne med rötterna i Malmö och på Österlen. Jag har min utbildningsbakgrund i en bachelor i film- och medievetenskap vid Köpenhamns universitet. Utöver det är jag dramapedagog och lärare i svenska och filosofi.
Målandet har vuxit fram med åren men jag har målat sedan barndomen, gärna i akryl med motiv från naturen, hemmets och filmens värld. Titta gärna in i mitt galleri artliving.se för exempel på mitt arbete!

 

Marie-Louise Sandell

 

 


 

Gamla Krukmakeriet
(före detta Göranssons krukmakeri 1879-1929)

Bissan Karlsson
Keramik.
Här visar Bissan Rigmor Karlsson sin keramik i form av masker, tröjor, doppresenter, vitlökar mm.
Bissan har varit verksam sedan 1970-talet och deltagit i många utställningar i Sverige och utomlands. Telefon 0414 510 80
 

Bissan Karlsson

 

Ingegerd Amler
textilt hantverk


Designer och textilkonstnär. Ingegerd Amler blandar unik design och vackra
naturmaterial med en genuin kärlek till gamla hantverksmetoder. Här ställer hon ut kuddar med siden-och pärlapplikationer, trasmattor, virkade pärlhalsband och stickade plagg i handspunnet garn från alpacka och får. Ingegerd driver syateljé i Stockholm sedan 30 år tillbaka, och har medverkat vid flera utställningar i Skåne de senaste 15 åren. Alpackaullen, som Ingegerd spinner och handstickar av , kommer från Österlen Alpacka.

Hemsida www.sydesign.nu

 

 


 

Galler i Banken

Lis Gram

Akryl och collage.
Lis Gram kommer från Danmark och har sin ateljé i Egå, utanför Århus.
Här arbetar hon med sina målerier utifrån intryck av sin naturmiljö hemma och från sina resor över hela världen.
Varje år reser Lis Gram utomlands för att arbeta. Hon slår sig till ro 2-5 månader någonstans i världen för att fördjupa sig i främmande landskap, kultur och befolkningens vardag.
Resultatet möter vi i hennes bilder från bl. a. Grekland, Wales, Japan, Australien och Alaska.


Lis Gram

Lis Gram

 

Lis Gram

 


 

Galleri Slakteri

Catrin Lidén

Akryl på duk och glas.
Årets utställning blir retrospektiv och visar en del av de tavlor som Ann-Cathrine skapandt under 40 år sedan hon började 1972. Nytt för året är glasmålningar med påsktuppar inramade i hönsnät.

Läs mer om Ann-Cathrine Lidén under fliken Årets utställare 2009 >>>

  

 

Catrin Lidén

Catrin Lidén

 

Catrin Lidén

 


 

Medborgarhuset/NIMT

Konsthantverkare från Kristianstad.

Mer information finns på hemsidan www.nimt.se 

 

 

 


 

ÖFC Magasinet
Vi är fyra till antalet, tre fotograferande och en målande, som ställer
ut på Magasinet.
Carl Lindhe, Göran Hedberg, Håkan Gottberger och Leif O Pehrson.
Vi gick ut som andra årskullen från Konstfacks Fotolinje för 45 år sedan och nu återförenas vi med en gemensam utställning. Alla fyra har vi dessutom vid något tillfälle varit en del i firma ”3 Fotografer” på Hornsgatan 69 i Stockholm.





Håkan Gottberger
Digigraphier fotografi.
Är en fotograf som andas bilder och möter världen med sitt bullrande skratt
- en poetisk bildfångare med själen som insats och ett långt liv av intryck. ”Österlen-Jokkmokk, i mitt hjärta”, är årets tema på min utställning. Dessutom en presentation av projektet ”Cirkeln slutes, återvända till Nigeria 2012”.
Österlenbilderna är utförda i Digigraphie*.

Lämnade 3 Fotografer 1969 för omskolning till barnskötare.
Återupptog fotograferandet så sakteliga 2003.

Utställningar:
2010. Två X Afrika. Biafra 1968-1969 Svältens Förnedring. Samburu Kenya 2007 Fåfängans Massaj.
2011 Österlen inte bara sommar. Seillons, en by i Provence.

 

Digigraphie: Håkan Gottberger

 

 

Carl Lindhe
Fotografier.
Jag föddes i Skåne 1942 men övergav landskapet efter bara nio månader så mina minnen därifrån är begränsade till noll. Numera bor jag i Stockholm sedan många år. 1964 arbetade jag som assistent på Woburn Studios i London under ett år. Kom sedan in på Otto Steinerts fotoskola i Tyskland 1965 men började i stället på Konstfack där jag också kom in samma år.

 

Efter fri och experimentell fotografi på Konstfack på sextiotalet har jag jobbat med kommersiell fotografi tills jag nu i slutet på mitt eget sextiotal har börjat ägna mig åt den fria och experimentella fotografin igen. En återknytning kan man säga. Dessutom tillbaka i Skåne.

 

Utan ljus - inget fotografi. För mig har ljus och form varit centralt i mina bilder – kommersiella eller inte. Kamera och dator plus min fantasi är mina redskap.

 

Dick Clevenstam skrev följande om mina bilder till en utställning förra året:

 

” En ung fotograf i London och det är sextiotal
Nyutexaminerad från konstfack
på praktik hos en välkänd engelsk fotograf
Ser han London på sitt sätt
Inspirerad av de stora klassikerna alldeles tydligt
- ändå med en egen bildsyn lika tydligt
Bilderna fångar alltid något som händer
och n å g o t väsentligt b e r ä t t a s
Det är liv och rörelse
Det är väntan
Det är barn och deras oförställdhet
Barn och deras utsatthet i den urbana miljön
Storstadens livsmiljö
Stramt komponerat

 

Så visar han
Tolv bilder på undersköna kvinnor sedda
med mannens erotiska sinnen öppna
Modellen känns gå honom till mötes
Det här är väldigt vackert utfört
Den kvinnliga formen målas fram med l j u s och färg
Några bilder är starkt upplösta nästan till abstraktion
Det är ett fokuserat seende där
Jag kan känna åtrån hos modellen i någon bild
och åtrå i själva seendet
Varligt är det som smekningar

 

Zen råder över den tredje bildserien
Bilderna är stilla men det finns e t t f ö r e o c h e t t e f t e r i dem
Jag ser många bottnar - varje bild är ändå e n helhet
en egen fantasi
Och betydelsen tolkar du själv
Jag ser landskap, en fantasiskog, byar
människor som rör sig stilla -
mot mig och ifrån mig
Jag ser också en lek med materialen
Jag associerar till gatukonst
och grafitti”

 

www.calle-lindhe.nu

Digigraphie: Carl Lindhe

 

Digigraphie: Carl Lindhe

 

Digigraphie: Carl Lindhe

 

 

Leif O Pehrson
Digigraphier fotografi.
Har under mina många fotouppdragsresor kors å tvärs genom Sverige sett att det sker ständiga omdaningar i vår närmiljö. Vissa sker plötsligt, andra sker långsammare. Det kan vara i naturen, i staden eller i det sociala livet. Med eller utan människors påverkan. I det lilla eller i det stora.
Mina bilder på KonstPromenaden handlar om att se, upptäcka och reflektera över det som vi bara går förbi i vardagen. Allt finns ju där av någon anledning. Vart och varför går spårvagnen. Vad döljer sig under brunnslocket? Är det farligt bakom avspärrningen.
Bilderna är från mitt examensjobb på Konstfack. 60 talets Stockholm med fokus på spårvagnar och gatumiljöer, och dom senare bilderna är grafiska närbilder kring omdaningarna i infrastrukrurutvecklingen, presenterade som Digigraphier på akvarelpapper.
Men också med spännande uppmärksammad ny teknik, bilder på rostfri plåt, där bl.a. bilder av rost möter det rostfria. Några bildvinklar är sådana som bara mörtar och andra vattenvarelser normalt upplever.

 

Digigraphie: Leif O Pehrson

 

 

 

 

Digigraphie: Leif O Pehrson

 

 

 

Göran Hedberg
Olja.
Arbetat som Fotograf större delen av mitt vuxna liv med egen Studio i Stockholm med i huvudsakligen reklambyråer och företag. Bytte verktyg vid sekelskiftet och ägnar nu min tid åt Måleri, med olja och blandteknik.
Som Fotograf var man tvungen att ta sig Till bilderna. Som Målare kommer bilderna till mig. Jag studerar enbart tekniken och metoden...
Min intuition tar mig sen vidare...

Fotografi är som knivhugg.... Måleri som meditation.
(Henri Cartier-Bresson.Fotograf).

Göran Hedberg

 


 

Galleri Gamla Bryggeriet

Per Baker

Modernt danskt designsmide.
Galleri Gamla Bryggeriet i Smedstorp firar 10 års jubileum.
Det är nästan overkligt att 10 år kan gå så fort, men tiden går fort när man har roligt. I år är det 10 år sedan Margareta och Per Baker öppnade sitt galleri i Smedstorp. Per Baker som är designsmed och arbetar i järn, koppar och mässing har sina rötter i Köpenhamn.
För 11 år sedan bosatte han och hustrun Margareta sig på Österlen i Smedstorp och åter därpå öppnade de portarna till galleriet.
Huset har gamla anor och har fungerat vid förra sekelskiftet som byns bryggeri, därför var namnet på galleriet ganska givet ”Gamla Bryggeriet”.
Galleriet tillhör också trädgård som med tiden har blivit utflyktsmål för många trädgårdsentusiaster.

Per Baker

”Naturligtvis är vi mycket stolta att vi har funnits i 10 år och kunnat glädja våra besökare med ständigt nya konst- och design föremål, samtidigt som vi också delar med oss av vår kärlek till trädgården ” – säger Per Baker.
Vi kommer förstås att tjuvstarta vårt firande av 10-års jubileum med påskrundan.
Lagom till påskens stora evenemang, Smedstorps KonstPromenad fortsätter Galleri Gamla Bryggeriet´s tradition:
- Workshop ”skapa Bryggeriets Jubileumstavla år 2013”
- Alla våra besökare är välkomna att delta i skapandet av nästa års Bryggeriets Jubileumstavla.
- Det är ett återkommande inslag varje år under påsken. Alla får möjlighet att sätta sitt speciella avtryck på tavlan med verktygen
som Per ställer fram på den arbetsplatsen där skapandet skall ske.

"Vi vill att våra besökare skall känna sig delaktiga, att aktivt kunna delta genom att sätta sin prägel i form av namn, bokstav, krumelur eller en teckning gör det lite mer spännande att vara besökare hos oss, och dessutom kan man sedan se det färdiga resultatet till nästa påsk och känna igen sin signatur eller tecknig." – säger Per Baker.

Årets Jubileumstavla skall efter påsken designas av Per Baker dvs ramas in och signeras för att hänga i galleriet till långfredag året därpå för att auktioneras till högstbjudande.
Budgivning kommer att pågå hela påsken 2012 från långfredag till Annandag påsk.
Samtidigt kommer en ny tavla att skapas. Släpp los fantasin och skaparglädjen kom till oss och prova dina konstnärliga talanger.

Välkomna // Margareta & Per Baker
Långfredag till annandag påsk 10-18

 

 

 


 

Ateljé Måleri Textilt

Gunn Ester Sköld Edlom
Måleri, textilt, skulptur.
Mina bilder är personliga upplevelser, uppgörelser och möten med händelser i livet. Färger och former ställs mot varandra. Bilderna växer fram inom mig och i ateljén under en process som oftast tar lång tid. Med nål och tråd i en väv eller med pensel på duk, gestaltas mina bilder. Hela processen är för mig en stor utmaning. Kunskap och inspiration har jag även fått genom olika utbildningar. Hela mitt skapande är ett spännande äventyr, som stundom även är smärtsamma. I många hem hänger mina bilder och en hel del utställningar har det blivit, några av dem är jurybedömda.

Arvika Konsthall, HV Galleri Stockholm, Arkitektur Galleriet Näs-Mullsjö, Rackstad Museet Arvika, Historiska Museet Stockholm, Galleri Castor Gamla Stan Stockholm, Galler Vagnen Fryksta Station Kil, Sillegården Västra Ämtervik, Konsthantverkarna Örebro, Ateljé Yvonne Billeqvist Malmö, Gallerian i Skillingen m.m samt egna visningar i min ateljé.

Medlem i Fria Konstnärers Gille och BUS.

gunn ester sköld edlom
Storgatan 25
273 98 Smedstorp
tel 070-518 32 97
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Kraft: Gun Ester

 


 

GyllenGården
Gyllengården ligger i den södra ändan av KonstPromenaden, ca en kilometer utanför byn. Ta vägen mot Hammenhög och passa på att njuta av de fina vyerna längs vägen. Det går självklart att ta bilen eller cykeln till oss. Vi har goda parkeringsmöjligheter. Om du kommer med tåget och har svårt att ta dig till oss kan du ringa så ordnar vi transport.
På GyllenGården kan du avnjuta en god smörgås eller fika i mysig miljö. Vi serverar kaffe och te eller något gott kallt att dricka. Vår specialitet är morotskaka med grädde och riven lime. Här kan du sitta ute i solen eller inomhus i vacker gallerimiljö när det är gråkulet ute.
Här finns också en butik med kläder och ting som förgyller tillvaron.
Till Påskhelgens konstupplevelse på Österlen med KonstPromenaden i Smedstorp som en höjdpunkt har vi laddat upp med en spännande utställning, ”ROST”.

 

Staffan Ernestam
Expressivt måleri.

Galleri GyllenGården har nu nöjet att presentera Staffan Ernestam som vår utställare under Påskhelgen och våren 2012. Utställningen visas fram till mitten av maj. Staffan är bildkonstnär men även musikant, gitarrist, textförfattare och kompositör.
Ernestams konst är färgstark och uttrycksfull. På Gyllengården blir det en exklusiv premiär för hans nya expressiva måleri. I övrigt visas både abstrakt måleri i starka fäger, mixedmedia collage och verk som låtit sig inspireras av energin i rockmusiken.
Hans, som är gallerist på Gyllengården, träffade Staffan när han ställde ut på det lilla legendariska Galleri Z i Odensbacken i slutet på 2010. Det blev den sista utställningen där efter många framgångsrika år med konstnärer som Lars Norrman, Gunnar Brusewitz, Philip von Schantz och Lars Jonsson. Även den sista utställningen blev en succé. Staffans tavlor föll både Hans och konstköparna i smaken.

Som musiker har Staffan under många år samarbetat med ett flertal av landets ledande artister och är sedan flera år tillbaka ledare av Jeremias Session Band och gitarrist i Sven-Ingvars.
Som konstnär är Staffan mer återhållsam med framträdanden och utställningen på GyllenGården blir hans första på Österlen.

Tidigare utställningar i urval:
Stockholm Art Fair
Galleri RICA, Stockholm,
Galleri RÖNNQUIST & RÖNNQUIST, Malmö
Galleri Z, Odensbacken
Ekerums Konsthall, Öland,
Holmer Gallery, Växjö,
Galleri 19, Örebro
Wasasalen, Örebro slott.

 

Staffan Ernestam

 

Staffan Ernestam

 

 


 

Galleri Ekdala

Margoth Karlsson

Olja
Född och uppvuxen i Malmö, sedan 1960 bosatt i Markaryd där den vackra naturen med skog och sjöar ger inspiration. Utbildad i commercial art design, teckning, akryl och oljemåleri. Debuterade 1970.

Representerad i Markaryds kommun, på olika företag i Malmö, Örebro, Göteborg samt i Danmark, Norge, England, Irland, Spanien, Tyskland.

Erhöll Markaryds kommuns Kulturpris 2009. Medverkat i konstboken ”Survivor” 2009. Medlem av Blendadesign Kronoberg, Svenska Konstnärsförbundet, Female Artwork of Sweden

”Abstrakta blå känslor i en grön värld” är mitt signum. Där den blå färgen står för frihet och längtan till havet. I den gröna världen lever jag varje dag.
 

Hemlighet: Margoth Karlsson

Mona B Klöfver
Olja och akryl.
Född och uppvuxen i Stockholm. Flyttade till Triabo i Småland 1985 där
jag bor och verkar i egen Ateljé och grafisk verkstad.
Jag jobbar i olja,acryl,blandteknik,blyerts samt i en högtrycksmedtod som
heter Grödingegrafik.

Min debututställning hade jag 1981.Har sedan dess ställt ut regelbundet,
samt gjort offentliga utsmyckningar i Målilla, Vena och Forserum.

Illustrerat en diktbok, gjort illustrationer till Uppvidinges Utvecklingsplan
2004-2006. Deltagit i jurybedömda utställningar,senast på Sydosten 2008.
Är representerad i Hultsfreds Kommun,Uppvidinge, Kommun, Växjö,
Vetlanda, Linköping, Oskarshamns Kommun,Kalmar läns Landsting,
Tingsryd, Vimmerby, Laholm.

Utöver mitt konstnärsskap arbetar jag som bildpedagog på Uppvidinge
Kulturskola sedan 1992. Medverkar även som bildpedagog under Virserums Musikdagar på Barnfestivalen.

För mig är bildskapandet en livlina för själen, ett språk som tar vid där orden inte räcker till. Där livets alla skikt är min inspirationskälla.

Mona B Klöfver

 


 

 

 

Smedstorp Kök

Niels Jörgensen

Oljemålning.
Utställningen är öppen långfredag, påskafton och påsksöndag kl. 11-15. Måndag stängt.

I köksutställningen hos Smedstorp Kök ställer konstnären Niels Jörgensen ut oljemålningar. Han demonstrerar även olika måleritekniker med palettknivar och
wet-in-wet-effekter(endast under löngfredagen) .

Niels Jörgensen är utbildad dataingenjör och skapar appar och dataspel samt målar i olja i det egna företaget Boa|Neo. Intresset för att uttrycka sig visuellt har funnits sedan barnsben - i allt från tusch och blyerts till 3D datagrafik.
Måleriet har utvecklats de senaste åren genom främst användandet av palettknivar. Niels
Jörgensen bygger sina verk med mångdimensionella skuggeffekter och skapar suggestiva
stämningar med mättade jordfärger.

I lokalerna visas även design och nya funktioner i skånska kvalitetskök.
Utställningen är öppen långfredag, påskafton och påsksöndag kl. 11-15. Måndag stängt.

 

Niels Jörgensen

Niels Jörgensen