smedstorp se

Körskolan Pys-in

2018-02-04

 

Uppe i korset, i grannlokalen till Lillens bilverkstad, träffar jag Madde Persson som driver körskolan Pys-In. Just nu är Madde delvis mammaledig med dottern Emilia, som är femton månader, och till sin hjälp i körskolan har hon mamma Carina. 

 

Skolan startade redan 2013 och har sedan dess haft en stadig kundkrets på cirka 50 elever per år. Förutom att man kan ta körkort för både bil och traktor så läser man teorin här, och handledarutbildning ges. 

 

För er som tog körkortet för mer än tio år sedan så kan jag meddela att numera måste både den som ska ta körkort och den som sitter och svettas i passagerarsätet (oftast den minst stresspåverkade föräldern) genomgå en handledarutbildning på 180 minuter innan man får börja övningsköra. OCH det har tillkommit ytterligare en obligatorisk del, Riskettan – där man lär sig om riskerna med bland annat alkohol, droger och trötthet i trafiken. Den andra obligatoriska delen som ska göras är halkkörningen – den görs på Sturup. För att få börja övningsköra måste man ha fyllt sexton år, och körkortet får man ta när man fyllt arton. 

 

Innan Madde startade körskolan fick man bege sig till Tomelilla eller Simrishamn för att ta kortet. Men eleverna som kommer till Smedstorp kommer ännu längre ifrån än så; det kommer elever från både Ystad, Borrby, Simrishamn, St Olof och Svedala, och dessutom åker körskolan ner till Bollerup och har lektioner där. En av anledningarna till att det är så poppis att plugga här är att körskolan kan titulera sig som dyslexi-skola. Detta innebär att de har lite mindre grupper i teorin, de går igenom texten muntligt, det finns hjälpmedel att använda som ”spelkort” till exempel och körskolan har dessutom möjlighet att ansöka om förlängda teoriprov eller till och med muntliga prov. 

 

Under tiden som jag sitter och pratar med Madde så klickar Carina fram teorifrågor på datorn, jag läser – tycker att frågorna ser döenkla ut men ser sedan svarsalternativen! Oooajajaj, då blev det värre. Inte nog med att svaren är nästintill identiska, de är dessutom krångligt formulerade OCH det går på tid. 

 

Jag undrar vilka frågor som är de vanligaste bland eleverna. ”Det skiftar”, säger Madde. Alla elever är olika, har olika körteknik och erfarenhet av trafik. A-traktorförare, som ju får börja köra fordon i trafiken redan vid sextonårs ålder, har oftast bättre körteknik men kan ha sämre trafikvett. En vanlig fråga som dock ofta kommer upp, och där alla verkar göra olika, är rondellkörningen. 

 

Nya regler? Från och med NU (februari) så är det förbjudet att köra bil med mobiltelefon i handen. En ny besiktningslag träder dessutom i kraft 20 maj 2018, som innebär dels att alla a-traktorer måste besiktigas, vilket de inte har behövt göras innan, och att besiktningsperioden för personbilar kommer inte längre bero på den sista siffran på registreringsskylten utan kommer att ske med 14-månaders intervall istället. 

 

Som ett sista tips, om du har några minuter över, så utmanar jag dig (ja just du, du gamle erfarne ”jag-har-haft-körkort-i-trettio-år-och-kan-allt” förare) att göra ett miniteoritest på nätet. Det är gratis, och rätt så intressant (om än något jobbigt pinsamt när man rättar testet och inser att man kuggat) Här finns ett test till exempel: https://korkortonline.se/teoritest/ 

 

Lycka till, och kör lugnt i trafiken!

 

bild 4

  Körskolans bil (om ni missat den innan...)

 

Text o Foto Hanna Barck

 

 

 

 

 

bild 3

  Madde hälsar nya elever välkomna till skolan 

 

bild 2

 Exempel på teorifråga

 

bild 5

 Ytterligare en exempelfråga från teoriprovet 

 

bild 1

 När man klarat alla prov så sätter man sin

 signatur på väggen!